Szabó Tamás hegedűművész, Magyar Állami Hangversenyzenekar, Budapest                Fesztiválzenekar, Kodály Vonósnégyes

Az Állami Hangversenyzenekarba 1967 októberében Tátrai Vilmos, az akkori első koncertmester ajánlásával kerültem. Az első hegedű szólamának játszása igazi kihívás volt egy ilyen nagymúltu együttesben, de mivel sokat turnézott a zenekar (temészetesen az idősebb, tapasztaltabb kollégák utaztak), így volt lehetőség felkészülni a következő előadásig.

Az első külföldi utam a zenekarral, egy angliai körút, csak 1969-ben következett be. Ferencsik János keze alatt játszani felemelő érzés volt, akár Bartókot vagy Haydnt dirigált, tévedhetetlen és magabiztos kézzel vezette zenekarát.Mindezt mondom több éves tapasztalattal a hátam mögött.

E 25 év alatt nagyon sok élmény, előadás, utazások tették emlékezetessé életem. Igaz, hogy közben vonósnégyes karrierem is beindult, így 1972-töl ritkábban mentem turnéikra.

A vendég karmesterek és szólisták, akiket megismertem, a zenei világ máig megbecsült, nagyra tartott művészei. Anélkül, hogy kiemelnék valakit is a névsorból, nagy ajándéka az életemnek, sokat tanultam ezeken az előadásokon.

Ferencsik János bekövetkezett halála után Kobayashi Ken-Ichiro lett a Főzeneigazgató, ez 1987-ben történt, engem pedig kineveztek a szekund szólam vezetőjének.

Még ebben az évben mint zenekari tag, Bartók Béla-Pásztory Ditta kitüntetésben részesültem.

Az ezt követő öt év kezdeti sikerei és a már megalakult Budapesti Fesztiválzenekar rivalizálása megbolygatta a zenei életet, és változásokat is hozott. 1992-ben átmentem a Budapesti Fesztiválzenekarba.

Zenekarok

Szabó Tamás hegedűművész, Magyar Állami                  Hangversenyzenekar, Budapest Fesztiválzenekar, 
                Kodály Vonósnégyes
Magyar Állami Hangversenyzenekar

Szabó Tamás hegedűművész, Magyar Állami                  Hangversenyzenekar, Budapest Fesztiválzenekar, 
                Kodály Vonósnégyes
Budapest Fesztiválzenekar

Szabó Tamás hegedűművész, Magyar Állami Hangversenyzenekar,                  Budapest Fesztiválzenekar, 
                Kodály Vonósnégyes
Kodály Quartett

Szabó Tamás hegedűművész, Magyar Állami Hangversenyzenekar, Budapest                  Fesztiválzenekar, Kodály 
                Vonósnégyes
Szabó Tamás

Szabó Tamás hegedűművész, Magyar Állami Hangversenyzenekar, Budapest Fesztiválzenekar, Kodály Vonósnégyes